Moet je een motivatiebrief schrijven voor de numerus fixus van een Geneeskunde-studie? Bij de selectie van studenten voor de studie geneeskunde kijkt men vaak naar je motivatiebrief. Uit die motivatiebrief moet echter ook naar voren komen dat je de moeite hebt genomen om je te verdiepen in de studie.
Studenten die niet de moeite nemen om een fatsoenlijke motivatie te schrijven vallen gelijk af.
(Johan Romeijn, Rijksuniversiteit Groningen – bron: NOS)
De bovenstaande quote geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het is dat je motivatiebrief goed in elkaar zit. Daarom adviseren wij om een bijpassende CV en motivatiebrief template te gebruiken en onze sollicitatietips en voorbeelden (onderin) te bestuderen.
Voorbeeld motivatiebrief Geneeskunde #1
Amsterdam, 1 januari 2018
Betreft: Studie Geneeskunde
Geachte heer/mevrouw,
Hierbij ontvangt u mijn motivatiebrief waarmee ik u wil toelichten waarom ik geschikt ben voor de studie geneeskunde aan de Universiteit Leiden.
Al sinds ik klein ben wil ik dokter worden. De voornaamste reden hiervoor is dat ik mensen heel erg graag help. Mensen die ziek zijn worden vaak enorm beperkt in hun dagelijks leven. Het zou mij veel voldoening geven om deze mensen te kunnen helpen. Ik kijk er dan ook naar uit om een opleiding te genieten die aansluit bij deze passie.
Naast mijn passie voor het helpen van mensen, ben ik ook enorm leergierig. Ik ben altijd al erg nieuwsgierig geweest naar verschillende ziekten en daarbij behorende symptomen. Ik lees veel medische boeken en tijdschriften als [tijdschrift] en [boek], en struin vaak het internet af op zoek naar de laatste publicaties en doorbraken binnen de medische wetenschap.
Als scholier heb ik als bijbaan in het Alrijne ziekenhuis gewerkt. Hier heb ik al veel met artsen kunnen spreken en van ze mogen leren over de vaardigheden die komen kijken bij dit beroep.
Ik wil u bedanken voor het nemen van de aandacht en moeite om deze motivatie te lezen. Ik hoop u een goed beeld te hebben gegeven van mijn persoonlijkheid en motivatie voor het volgen van deze opleiding.
Ik zie uw reactie met veel belangstelling tegemoet.
Hartelijke groeten,
[Handtekening]
Voornaam Achternaam
Extra informatie
Het kan ontzettend moeilijk zijn om binnen te komen bij de studie geneeskunde. Dat is een vervelend obstakel, omdat je waarschijnlijk heel graag geneeskunde wilt gaan studeren.
Soms wordt er ook in meerdere rondes gewerkt. Zo kan het gebeuren dat je na een motivatiebrief ook wordt uitgenodigd voor een soort “sollicitatiegesprek”, waarin iemand van de opleiding je nog eens goed ondervraagt over jouw ambities.
Om toegelaten te worden tot de studie geneeskunde moet je vaak een aantal dingen doen. Dit verschilt bovendien per universiteit. Sommige universiteiten vragen om een uitgebreid Curriculum Vitae, andere universiteiten vragen om een goede motivatiebrief.
Soms vragen universiteiten beiden of zelfs in combinatie met een kennistoets of een een “proefstudie”-periode. Eén ding hebben alle universiteiten gemeen: ze willen van tevoren een goed beeld hebben van jouw kansen binnen de geneeskunde-studie. Zo willen ze voorkomen dat veel studenten alsnog afhaken als ze al aan de studie zijn begonnen.
Dat is namelijk zonde omdat er – vanwege de numerus fixus – maar een beperkt aantal studenten aan de studie mag beginnen. Als er dan veel studenten vroegtijdig stoppen met de studie, is dat extra jammer voor de studenten die überhaupt niet aan de studie mochten beginnen.
Zorg daarom voor een goede opbouw van je motivatiebrief. Daarnaast is het ook ontzettend belangrijk om juiste spelling en grammatica te gebruiken. Er zijn al veel mensen niet toegelaten tot een loting-studie vanwege incorrect taalgebruik en/of simpele spelfouten. Laat je teksten daarom goed nalezen door je ouders of iemand anders die de Nederlandse taal goed beheerst.
Onder de streep hierbeneden vind je een voorbeeld van een goede motivatiebrief. Neem deze brief niet letterlijk over, want dat komt heel amateuristisch over! Vervang bovendien de namen en verwijder zaken die niet van toepassing zijn. Liegen in een motivatiebrief is een absolute “no go” en wordt bestraft. De woorden en zinnen in het rood dien je hoe dan ook aan te passen.
Zoals je kunt zien in het voorbeeld hierboven, is het extreem belangrijk om voorbeelden te geven en om te vertellen dat dit écht je passie is. Zo noemen we voorbeelden van tijdschriften en publicaties die we lezen. Dit is voor een medewerker van de opleiding een signaal dat je jezelf ook op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen. Dit zijn absolute pluspunten.
Het ook nuttig zijn om eventuele relevante werkervaring op te noemen. In ons voorbeeld hierboven noemen wij bijvoorbeeld een bijbaan bij een ziekenhuis. Heb je geen relevante bijbaan gehad? Haal dit stuk dan weg en leg extra goed uit welke relevante dingen jij hebt gedaan, welke vakken je hebt gevolgd en wat je eventueel aan extra’s hebt gedaan (al dan niet buiten schooltijd).