Wil je solliciteren op een vacature? Dan kun je ongetwijfeld wat hulp gebruiken! Op deze pagina vind je onze top 10 motivatiebrief tips EN een overzicht met alle do’s en don’ts voor het schrijven van jouw eigen brief. Lees verder voor meer informatie!
Er zijn maar weinig sollicitanten die hun motivatiebrief perfectioneren. Ze maken foutjes in de opbouw of maken inhoudelijk onnodige foutjes. Of, de templates van het CV en motivatiebrief verschillen. Zonde! Maak gebruik van onze top 10 motivatiebrief tips voor het schrijven van een krachtige motivatiebrief!
Top 10 motivatiebrief tips
Hieronder vind je de beste top 10 motivatiebrief tips:
1. Maak onderscheid tussen een gerichte of open motivatiebrief
Bij een gerichte motivatiebrief solliciteer je op een vacature, terwijl je bij een open motivatiebrief solliciteert voor een specifiek bedrijf of vakgebied waarin het bedrijf opereert.
2. Een motivatiebrief is geen samenvatting van het CV
Pak uit jouw CV slechts twee of drie unieke eigenschappen of vaardigheden en onderbouw op basis van aantoonbare resultaten waarom ze uniek zijn.
3. Achterhaal de contactgegevens
Een van de belangrijkste tips is het achterhalen van de voor- en achternaam van jouw lezer zodat je een persoonlijke aanhef kan schrijven. Deze vind je meestal onderin de vacature. Staat deze er niet bij? Zoek dan via LinkedIn wie de HR-manager is, of welke personen actief zijn op de afdeling. Een aanhef met slechts: “Geachte heer/mevrouw,” is onpersoonlijk en laat weinig initiatief en interesse zien.
4. Telefonisch contact opnemen
De beste opening van een motivatiebrief is wanneer je er twee onderdelen in verwerkt: waar je de vacature hebt gevonden, en wie je vooraf binnen het bedrijf hebt gesproken:
“Afgelopen week vond ik een vacature op [website.nl] onder het kopje [vacatures], en heb ik direct contact opgenomen met [contactpersoon] binnen [bedrijf]. Naar aanleiding van dit prettige en interessante gesprek solliciteer ik met deze motivatiebrief voor een functie als [functie].”
5. Gebruik een correcte opbouw
Werkgevers verwachten een motivatiebrief met correcte opbouw. Bekijk voorbeelden en laat je inhoudelijk inspireren door krachtige geschreven brieven. Een juiste opbouw kun je onderverdelen in formele vereisten met: aanhef, groet, naam- en adresgegevens, en het inhoudelijke gedeelte bestaande uit een opening (één alinea), kern (twee alinea’s) en slot (één alinea).
6. Schrijf een unieke brief die aansluit bij de vacature
De vacature is zorgvuldig samengesteld, dus de vacaturevereisten en competenties moet je serieus nemen. Leg verbanden tussen jouw vaardigheden en het verwachtingspatroon. Beantwoord de volgende vragen voor jezelf:
1) Wat motiveert jou om op deze vacature te solliciteren?
2) Wat maakt het bedrijf of instantie zo speciaal voor jou?
3) Welke vaardigheden zijn een toevoeging voor het bedrijf?
4) Waarom past jouw profiel bij het bedrijf?
7. Vergeet niet die ene laatste zin in de afsluiting
Bedank de lezer voor zijn aandacht EN maak aanstalten voor een kennismakingsgesprek:
“Dank voor uw aandacht. In de bijlage vindt u mijn CV en referenties. Hopelijk kan ik mijn CV en motivatiebrief in een kennismakingsgesprek nader toelichten. In afwachting op uw antwoord,
Met vriendelijke groet,
[Voornaam Achternaam]”
8. Vermijd overdreven formeel taalgebruik en ingewikkelde terminologie
Een van de grootste misvattingen in een motivatiebrief is dat je formeel taalgebruik moet hanteren. Recruiters houden van lekker lezende brieven, zonder taal- of spelfouten en inhoudelijk sterk verhaal. Ingewikkelde terminologie laat echt geen indruk achter, maar vermoeid de lezer.
9. Schrijf een natuurlijke brief en voorkom clichés
Schrijf een motivatiebrief waaruit blijkt dat je oprecht enthousiast bent over de vacature. Laat merken dat je een positieve indruk hebt van het voorafgaande telefoongesprek, en dat je energie krijgt van de functieomschrijving vanwege [redenen] en [waarom]. Voorkom het schrijven van meestgebruikte clichés als:
- “Ik ben een teamplayer“
- “Ik ben een harde werker“
- “Ik heb geen 9 tot 5 mentaliteit“
- “Deze functie past bij mij“
- “Ik beschik over uitstekende communicatievaardigheden“
10. Word spellingscontrole en laatste controle
Gebruik Word spellingscontrole en laat een kennis of familielid jouw motivatiebrief nog een keer nakijken. Vervolgens bekijk je de instructies van de werkgever en beantwoord je voor jezelf de volgende vragen:
- Moet je de motivatiebrief en CV als bijlage in een e-mail versturen?
- Moet je de motivatiebrief via een online formulier insturen?
- Kan de werkgever telefonisch EN per mail contact opnemen?